Energie besparen kan iedereen. Dit kan door het verbeteren van het energielabel van je huis en door het verbeteren van hoe je zelf omgaat met energieverbruik. Voor het verlagen van het energielabel van je huis zijn vaak wat ingrijpendere maatregelen nodig. Wat kan je dan doen als je in een huurhuis woont?

Energielabel

Het is belangrijk om inzicht te hebben in het energielabel van je huurhuis. Deze kan je opvragen bij de verhuurder. Op dit label vind je namelijk ook de energiebesparende maatregelen die kunnen worden genomen om het huurhuis energiezuiniger te maken. Voor ingrijpende maatregelen, zoals het isoleren van de woning, dubbele glas aanbrengen en het installeren van een warmtepomp, kan je in gesprek gaan met je verhuurder met het verzoek om deze energiebesparende maatregelen te nemen. In dit gesprek kan je onder andere benoemen dat ook de verhuurder voordeel heeft van deze maatregelen. Een duurzamer huis, wordt namelijk meer waard. Ook kan het interessant zijn voor de verhuurder om zich te verdiepen in de mogelijke subsidiemaatregelen van zowel de gemeente als de Rijksoverheid.

Let wel op dat als een verhuurder verbeteringen aanbrengt, ook de huurprijs omhoog kan gaan. Het is daarom ook belangrijk om in het gesprek met de verhuurder te vragen wat het voor jou als huurder betekent als de verhuurder energiebesparende maatregelen toepast.

Slimme meter

Ook is het belangrijk inzicht te hebben in je eigen verbruik. Inzicht zorgt voor energiebesparing. Als je weet hoeveel energie je waarvoor wordt gebruikt, kan je hier je eigen gedrag weer op aanpassen. Om inzicht te krijgen kan je gebruik maken van een slimme meter. Jouw energiemaatschappij kan met de gegevens van de slimme meter elke maand een overzicht maken van het verbruikte gas en elektriciteit. Bij sommige energiemaatschappijen kan je zelfs het verbruik per uur zien. Ook kan je zelf je meter koppelen aan een energieverbruiksmanager. Je koppelt een schermpje of een app aan de slimme meter en je kan zien wanneer je hoeveel energie gebruikt. Meer informatie hierover staat op: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/inzicht-in-je-energierekening/energieverbruiksmanagers/.

Als het goed is heeft bijna elk huishouden tegenwoordig een slimme meter. Heb je deze niet en wil je dit wel, dan kan je contact opnemen met de netbeheerder. De slimme meter installeren is vaak gratis. Kijk voor meer informatie hierover op: https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/meters-meterstanden-verbruik/de-slimme-meter.

Alle kleine beetjes helpen

De uitdrukking “alle kleine beetjes helpen” bestaat niet voor niets. Ook kleine aanpassingen in je huurhuis hebben een groot effect op je energierekening. Ze zijn daarom net zo belangrijk. Denk hierbij aan het aanbrengen van tochtstrips bij ramen en deuren of het aanbrengen van radiatorfolie. In dit filmpje laten we zien hoe je dat zelf kan doen en in dit artikel geven we veel tips die je zelf kan toepassen om energie te besparen zonder dat het geld kost.

Heb je nog vragen? Bel dan met Gasservice voor meer informatie via 0251 – 245 454.