Eén van de makkelijkste manieren om energie te besparen is als je op vakantie bent. Dit klinkt logisch, want je verbruikt op dat moment geen douchewater of gas om op te koken. Maar wist je dat er nog best wat energiesluipers zijn waar je je minder snel bewust van bent? Maak daarom optimaal gebruik van je vakantie en bespaar nog meer energie met onze tips.

Welke apparaten zet je uit?

  1. Haal de stekkers uit het stopcontact. Ook al is het elektrische apparaat uitgeschakeld, dan nog wordt er wat stroom verbruikt. Denk aan de televisie, de waterkoker, opladers die in het stopcontact zitten en de router van het internet. Er is niemand die als je weg bent jouw wifi nodig heeft. Loop eens een rondje door je huis en kijk eens welke apparaten allemaal stekkers in het stopcontact hebben.
  2. Draai de thermostaat laag als je langer dan een paar dagen van huis weggaat. Als je maar een paar dagen weggaat is dit niet zo een goed idee, omdat het dan meer energie kost om je huis op te warmen dan dat het lager zetten van de thermostaat oplevert.
  3. Zet je lampen uit. Dit wordt nog vaker vergeten dan je denkt. Wil je af en toe toch licht aanhebben in huis vanwege inbraakrisico? Gebruik dan een timer.
  4. Je kan ook de stekker uit de koelkast en vriezer halen. Dit is wel veel werk en het duurt een paar dagen voordat je vriezer goed is ontdooid, zodat je kan voorkomen dat je wateroverlast krijgt. Een makkelijkere optie is het uitruimen van je vriezer en koelkast met voedingsmiddelen die na je vakantie toch niet meer goed zijn. De koelkast en vriezer hoeven dan niet meer te werken om deze voedingsmiddelen te verkoelen. Scheelt toch weer.
  5. Zorg dat al je kranen goed zijn dichtgedraaid. Als er drie weken af en toe een druppel uit je kraan loopt, kost je dit toch al snel een paar liter.

Welke apparaten zet je niet uit?

Niet voor elk apparaat geldt dat je de stekker eruit kan halen. Bij deze apparaten geeft het meer schade dan dat het goed doet.

  1. Haal de stekker niet uit je cv-ketel. Als de cv-ketel uitstaat kan er vuil in komen te liggen. De ketel gaat dan sneller kapot. En als je in de winter op vakantie gaat, kunnen de leidingen bevriezen.
  2. Haal ook niet de stekker uit je warmtepomp. Het kost meer energie voor de warmtepomp om het huis weer op temperatuur te krijgen, dan dat het oplevert als je de stekker eruit haalt. Je kan de warmtepomp wel op een lagere temperatuur zetten.

Vragen over je cv-ketel of warmtepomp? Neem dan contact op met Gasservice!