Je leest en hoort steeds meer over warmtepompen want ze zijn beter voor het klimaat dan normale cv-ketels. Het plan is om samen Nederland gasvrij te maken, daarom krijgen de warmtepompen zoveel aandacht. Maar wat is nu eigenlijk een warmtepomp en kan jij er thuis eentje installeren? Sebas legt je in deze handige video uit waar je woning aan moet voldoen om een warmtepomp aan te leggen.

Laten we beginnen met de voordelen op een rij te zetten, want wat maakt een waterpomp nou zo’n goed alternatief?

Voordelen van een elektrische warmtepomp

  • Een warmtepomp werkt niet op gas, alleen elektriciteit
  • Een warmtepomp kan met lage temperaturen de woning verwarmen in tegenstelling tot een cv-ketel welke een hoge temperatuur nodig hebben om een woning te kunnen verwarmen
  • Lagere CO2-uitstoot
  • Geen schoorsteen nodig
  • Kan ook dienen als koeling bij te hoge binnentemperaturen
  • Lage onderhoudskosten
  • Verhoogt het zelfverbruik

Warmtepompen zijn het duurzame en milieuvriendelijke alternatief voor cv-ketels op gas. Een warmtepomp verwarmt je huis en voorziet in warm water, terwijl er nauwelijks of geen gas wordt verbruikt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie. De bron die een warmtepomp gebruikt, bijvoorbeeld de lucht of grondwater, heeft een relatief lage temperatuur. Te laag om een woning mee te verwarmen. De buitenkant van de warmtepomp vangt de aanwezige warmte uit deze bronnen op, verplaatst deze en verhoogt de temperatuur om zo de woning met het binnendeel te kunnen verwarmen.

Kan ik een warmtepomp thuis installeren?

Omdat een warmtepomp met lage temperaturen werkt dient je huis goed geïsoleerd te zijn om zo met deze lagere temperatuur efficiënt te kunnen verwarmen. Daarom zijn vaak wat oudere huizen vaak niet geschikt voor een warmtepomp. Huizen met een vloerverwarming zijn over het algemeen geschikt voor warmtepompen. Woon je in een oudere woning? Kijk dan eerst naar eventuele alternatieven om je huis beter te isoleren, of vloerverwarming aan te leggen.

Je kan zelf een test doen om te kijken of je huis geschikt is. Dit doe je door de temperatuur op de CV ketel te verlagen naar 45 graden. Probeer nu met deze temperatuur je woning te verwarmen door de verwarming omhoog te zetten. Wordt je woning alsnog verwarmt? Dan is je woning waarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp! Indien de temperatuur niet omhoog gaat dan heb je grote kans dat de woning niet geschikt is. Maar om het zeker te weten raden we altijd even aan om contact met ons op te nemen, dan adviseren we u over de mogelijkheden!