Voor een gezonde leefomgeving in huis en om energie te besparen, is goed ventileren belangrijk. Wat wordt er eigenlijk verstaan onder ventileren en op welke manier bespaart het dan energie? Dat legt dit artikel uit.

Gezonde leefomgeving

Door goed te ventileren wordt de leefomgeving in huis beter. Schimmels worden voorkomen, het zorgt voor minder last van astma en allergieën en er is minder fijnstof in huis. Ook is de kans op koolmonoxidevergiftiging kleiner bij een goed geventileerde ruimte.

Minder energieverbruik door goed ventileren

Door te ventileren zit er minder vocht in een huis. De lucht is dan droger en dit warmt sneller op. Een goede ventilatie, zorgt dus voor minder energieverbruik, omdat je huis sneller warm is. Het is bij goed geïsoleerde huizen nog belangrijker om te letten op een goede ventilatie. Dit komt, omdat alle openingen naar buiten toe zo goed mogelijk zijn dichtgemaakt.

Hoe kan je ventileren?

Het ventileren van een woning kan door de ventilatieroosters in huis altijd open te zetten. Deze zitten vaak in ramen. In oudere huizen kan je de klepraampjes op een kier zetten. Sommige huizen hebben een ventilatiesysteem. Zorg dat deze altijd aanstaat.

Zorg er verder voor dat er 1,5 centimeter vrije ruimte onder de deuren in je huis zit. De lucht kan dan door het hele huis stromen.

Gebruik verder de afzuigkap tijdens het koken en het ventilatiesysteem in de badkamer tijdens het douchen.

Verschil tussen ventileren en luchten

Door te ventileren is er een continue toestroom van frisse lucht en dit zorgt voor een gezonde leefomgeving. Door te luchten is er een korte toestroom van frisse lucht om vervuilde lucht af te voeren. Dit is niet genoeg ventilatie voor een optimale leefomgeving.

Wanneer kan je het beste luchten?

Naast ventileren, kan je je huis het beste luchten als het nodig is. Dit is bijvoorbeeld tijdens het slapen, omdat een mens dan veel vocht verliest. Ook is het goed na het slapen de slaapkamer te luchten. Dit kan door de ramen en gordijnen open te doen na het slapen. Twintig minuten is al genoeg. Dan gaat er ook niet gelijk te veel warmte verloren.

De was ophangen is nog zo een goed moment om te luchten. De was hang je graag op een warme plek op. Dan is die sneller droog. Omdat er veel vocht van de was afkomt, is het verstandig de ruimte waar de was hangt te luchten. Zorg wel dat de koude lucht niet de hele woning door hoeft te gaan. Dit is anders weer zonde van de energie.

Tot slot is de tijd dat er wordt gekookt een mooi moment om te luchten. Er komt niet alleen veel vocht in de woning door het koken, maar ook fijnstof door het bakken. Dit laatste is ook nog eens niet goed voor de gezondheid. Luchten tijdens of na het koken helpt ook om sneller van de kooklucht in huis af te komen.

Denk je na het lezen van dit artikel om een ventilatiebox te installeren, neem dan vrijblijvend contact op met Gasservice en vraag naar de aanbieding!