Het is belangrijk dat je zorgt voor een veilig woning. Één van de elementen die hier aan bijdragen zijn rook- en koolmonoxidemelders. Maar wat zijn de richtlijnen voor het ophangen van deze melders? Het lijkt wellicht simpel, maar toch goed om even op te letten! Hier zijn een aantal tips voor het ophangen van de melders in huis.
Een rookmelder hang je altijd op aan het plafond. De richtlijnen van de brandweer geven aan 1 rookmelder per verdieping op te hangen. Ook wordt er aangeraden om een rookmelder bij de cv- ketel op te hangen.
Ook melders hebben een houdbaarheidsdatum. Het is daarom altijd goed om even op verpakking te kijken, hier zie je tot wanneer een rookmelder houdbaar is. Omdat rookmelders dus tot een bepaalde tijd houdbaar zijn is het belangrijk om één keer per jaar de melders in huis te testen. Sommige melders hebben batterijen andere werken op netstroom. Dit heeft natuurlijk ook invloed op houdbaarheid.
Ook raad de brandweer aan om koolmonoxide melders op te hangen in huis. Maar wat meet een koolmonoxidemelder precies? Deze melder meet het koolmonoxide niveau in de lucht, dit is een giftige stof die vrijkomt bij verbranding. Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd omdat je de stof niet goed kan ruiken en dodelijk gevolgen kan hebben.
Waar hang je deze koolmonoxide melder op? Dit doe je altijd in de buurt van de cv-ketel en het liefst op ‘ademhoogte’, hier vindt de verbranding namelijk plaats. Plaats de melder nooit in buurt van een ventilatiepunt.
Er zijn ook combimelders op markt. We raden aan om deze niet aan te schaffen, aangezien de plekken waar de melders moeten hangen van elkaar verschillen. Koop dus altijd aparte melders voor rook en koolmonoxide.