Als je eigenaar bent van een koopwoning, heb je zelf in de hand welke energie besparingsmaatregelen je toepast. Dit artikel gaat over die maatregelen en de financiering hiervan.

Energiebesparende maatregelen

  • Isoleren
    Energie besparen in een koophuis kan door het isoleren van het dak, de muren, ramen, deuren en vloer. Dit zorgt voor een stuk lagere energierekening en ook voor minder CO2-uitstoot.
  • Warmtepomp
    Met een warmtepomp kan je je huis aardgasvrij verwarmen. Er zijn verschillende warmtepompen, waaronder ook een hybride vorm. Mocht je huis niet geschikt zijn voor een warmtepomp, dan is het zeker ook rendabel om te investeren in een energiezuinigere cv-ketel en het gasverbruik bij te houden via een slimme meter.
  • Douche warmteterugwinning
    Een douche-wtw haalt de warmte uit wegstromend douchewater en gebruikt dit vervolgens om het koude leidingwater voor te verwarmen. Dit water gaat vervolgens naar de mengkraan van de douche, cv-ketel, boiler of warmtepomp. Het kost hierdoor minder energie om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.
    Een douche-wtw wordt geïnstalleerd in de afvoerpijp, douchebak of de douchegoot. Een goed moment hiervoor is tijdens de verbouwing van een badkamer. Ga je binnenkort niet je badkamer verbouwen? Dan kan je ook kiezen voor een losse douche-wtw. Hier is geen verbouwing voor nodig, omdat deze aan de mengkraan gekoppeld kan worden.
  • Elektrische kookplaat
    Installeer een elektrische kookplaat als je nog op gas kookt. Hiermee bespaar je weer op je gasrekening.
  • Ventileren
    Tot slot is het belangrijk om je huis goed te kunnen ventileren. Dit kan in een oud huis door de klepraampjes op een kier te zetten, door de ventilatieroosters boven een raam altijd open te zetten of door gebruik te maken van het ingebouwde ventilatiesysteem in huis. Zie voor meer informatie het artikel over ventileren.

Financiering energiebesparende maatregelen

Er zijn verschillende opties voor het financieren van energiebesparende maatregelen.

  • Isolatiesubsidie
    De isolatiesubsidie. Als je twee of meer energiebesparende maatregelen neemt, dan is het subsidiebedrag ook twee keer zo hoog. En wist je dat je met deze subsidie ook goedkoper over kan gaan tot het installeren van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet?
  • Subsidie elektrische kookplaat
    Ga je met je woning van het aardgas af? Dan is er voor de aanschaf van een elektrische kookplaat vanaf 2023 ook een subsidie beschikbaar.
  • Gemeentelijke subsidies
    Ook biedt de gemeente vaak subsidies aan voor maatregelen aan uw huis. Hiervoor kunt u kijken op de website van de gemeente of op Energiesubsidiewijzer.nl.
  • Lager Btw-tarief
    Is je woning minstens twee jaar oud en wil je gaan starten met een verbouwing voor energiebesparende maatregelen? Dan geldt een lager Btw-tarief van 9% voor de verbouwing van uw woning.
  • Lening
    Er bestaat een zogenoemde energiebespaarlening. Hiermee kan je tegen een passende rente geld lenen.
  • Hypotheek aanpassen
    Ook kan je in je hypotheek extra financiële ruimte krijgen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Tot slot

Natuurlijk kan je naast de grote maatregelen nog meer winst boeken door kleine aanpassingen in het dagelijks leven. Weten welke energiebesparende maatregelen voor jouw woning geschikt zijn? Kijk dan op Verbeteruwhuis.nl.

Deel dit artikel

Kaasmakerstraat 1
1991 JH Velserbroek

Telefoon: 0251 - 245 454
E-mail: info@gasservice.com