Heb je of wil je een warmtepomp in je woning? Als je hier slim mee omgaat, dan kan je je woning koel houden in de zomer. Hoe doe je dat?

Wat zijn de voorwaarden voor koelen met een warmtepomp?

De omstandigheden van je woning bepalen of en hoe goed je je woning kan koelen met een warmtepomp.
Zo kan je je woning koelen met een warmtepomp als je vloerverwarming of ventilator convectoren hebt. Radiatoren hebben te weinig koelvermogen. Ook maakt het type vloer uit, om je woning zo koel mogelijk te houden in de zomer.  Het is daarom altijd aan te raden om eerst in gesprek te gaan met een installatiebedrijf voor het beste advies voor je woning.

Hoe koelt de warmtepomp?

Warmtepompen halen hun warmte uit twee type bronnen. Uit de lucht met een lucht/water warmtepomp of uit de bodem met een water/water warmtepomp. Allebei zijn geschikt om je woning mee te koelen.

Verkoelen met een lucht/water warmtepomp wordt ook wel actieve koeling genoemd, omdat de werking van de warmtepomp wordt omgekeerd. In plaats van de woning te verwarmen door warmte uit de buitenlucht te halen, wordt voor het koelen van de woning warmte uit je woning gehaald. Deze warmte wordt via de buitenunit van de waterpomp afgevoerd en maakt hiermee gekoeld water voor de vloerverwarming of ventilator convector.

Verkoelen met een water/water warmtepomp wordt passieve koeling genoemd. Met behulp van het koude water uit de bodem wordt het water dat door de vloerverwarming stroomt afgekoeld tot +/- 18 graden.

Hoe bespaar je op jouw energierekening

Door het gebruik van een warmtepomp bespaar je op jouw energierekening, omdat het gebruik maakt van elektriciteit i.p.v. het tegenwoordig dure gas. Je bespaart nog meer door gebruik te maken van zonnepanelen.

Bij een lucht/water warmtepomp wordt dus gebruik gemaakt van elektriciteit om je woning te verkoelen.

Bij een water/water warmtepomp wordt ook gebruik gemaakt van elektriciteit, maar minder dan bij een lucht/water warmtepomp. Alleen het distributiesysteem is nodig om te verkoelen. Dit is het systeem dat het warme water de grond in laat stromen en koel water terug je woning in laat stromen. De compressor kan dan uit. Hierdoor kost het weinig energie om je woning te koelen en daarom wordt dit ook wel een natuurlijke koeling genoemd. Ook warmt het water in de grond een beetje op als je koelt tijdens warme dagen. Dit zorgt in de winter voor een extra hoog rendement, omdat er gelijk een soort warmtevoorraad wordt aangelegd.

Een technisch verhaal met diverse voorwaarden en mogelijkheden, waardoor je met een warmtepomp meer kan dan alleen je woning verwarmen. Twee vliegen in één klap!

Naast het koelen van je huis met een warmtepomp, helpen deze algemene adviezen ook altijd een beetje extra.

Vragen?

Ben je benieuwd hoe een warmtepomp in jouw voordeel kan werken? Neem dan contact op met Gasservice!